Marocko allt attraktivare som golfdestination
Med lågprisflyg till Marrakech växer golfen nu snabbt i Marocko. Självklart är den mytomspunna staden den viktigaste destinationen för förstagångsbesökare, men vi visar även vägen till golfbanor på andra ställen i landet.
Marocko är precis som Sverige en demokratisk monarki – fast tvärtom: de relativt färska demokratiska institutionerna är fortfarande i hög grad beroende av kungahusets välvilja. Det finns tre inarbetade turistdestinationer: Agadir för sol- och badaren, Marrakech för kulturknutten och Essaouira för den som vill ha lite av varje. Marrakech är numera den stora golfdestinationen för utländska besökare, följd av Agadir.
Golf Du Soleil i Agadir. Längst upp: Al Maaden i Marrakech.
Agadir och Marrakech når du lätt med direktflyg från Sverige, i det första fallet är charter billigast, i det andra lågprisflyg. Oktober-mars är bästa tiden för golfare att besöka landet. Att hyra bil kan vara ett alternativ om du ska ta dig med golfklubbor mellan olika orter, det är generellt bra vägar. Dock rekommenderar vi inte att köra bil inne i de stora städerna, det här med filkörning har inte slagit igenom i Marocko och när det gäller avstånd till framförvarande boll gäller snarare tredjedelssekund-regeln än tre sekunders-regeln. Valutan heter dirham och har den galna förkortningen MAD. Elkontakterna är av samma sort som hemma.
Solnedgång i Essaouira.
Ska du utanför de stora turistorterna kan det vara läge att ha koll på ramadan, vilket är lättare sagt än gjort då den flyttas tillbaka med omkring elva dagar varje år (i länken ser du vilken period som gäller för varje år). Under denna muslimska heliga fastemånad serveras på många håll ingen alkohol så länge solen är uppe. Är du på stora turistorter som Agadir, Marrakech och Essaouira märker du det dock bara genom att många i servicebranschen försvinner för att äta någon kvart precis när solen gått ner - tipset är att inte ropa på kyparen precis då.
Alkohol är dyr i Marocko, på lokal betalar du oftast samma som i Sverige och ibland lite till. När det gäller ölen finns några inhemska sorter samt några importer. Vår favorit var Casablanca, smakade minst lika bra som Heineken och låter betydligt coolare. Alkohol serveras som regel inte nära moskéer och eftersom det är gott om dem i medinorna kan det vara svårt att hitta en kall öl där, i varje fall med alkohol i.
Klubbhuset på Royal Golf de Marrakech.
"Darija" heter den variant av arabiskan som pratas i Marocko. Vill du lära dig ett ord som garanterat kommer att göra dig populär är det "barakalaufik". Precis som "choukran" används det för att tacka – men med betydelsen ”Gud välsigne dig". Det är ovanligt att västerlänningar använder ordet och gör du det kommer du att få leenden och tacksamhet tillbaka. Med svenskan i botten har du stora möjligheter att få till uttalet. I övrigt funkar franska nästan överallt.
En riad vi bodde på i Marrakech, även nedan.
Vill du ha en full upplevelse av att vara i Marocko ska du bo i en ”riad”. En del har mer traditionell atmosfär än andra, så det kan vara värt att surfa runt lite innan du bokar. De har som regel bara ett fåtal rum och oftast är det stor variation på hur dessa ser ut. Vill ni inte ligga sked ska du kolla vilken typ av sängar som finns i rummet. Vill du åt solen kan det vara läge att få grepp om de allmänna utrymmen, om de har något möblerat tak där du kan sitta och begrunda livet. Vintertid kan det bli kallt i många riads, även med värmeelement.
Innan du bokar en hel vecka (eller längre) på en riad ska vi varna för att det blir lite instängt efter ett tag, med väl mycket innergård när du kanske vill vara mer i solen efter att ha flytt gråvädret hemma, framförallt om du inte spelar så mycket golf eller har med andra i sällskapet som inte spelar. Själva brukar vi efter några dagar flytta över till ett hotell med mer öppna ytor.
Riad-frukosten kan också bli lite enahanda efter ett tag, med mer pannkakor än du normalt sätter i dig. En variant är att köpa boendet utan frukost och istället fixa den på stan eller på golfklubben. Vi ska också flagga för att många riads serverar frukosten på innergården och det kan vara väl kyligt att sitta och äta frukost där vintertid.
Middag med magdans kan vara värt att uppleva. Redan för flera år sedan upptäckte vi dock att många av ställena som lockar internationella gäster har anpassat showerna efter västerländska ideal, med dansöser som många gånger har magar mer åt sexpacks- än öltunnehållet. Det blir liksom inte samma grej och här finns alltså skäl att försöka ”go local”.
När det gäller att ta sig runt lokalt ska du kolla om de arabiska varianterna på Uber och Bolt finns på orten. De heter Careem och InDrive och i vårt avsnitt om Marrakech kan du läsa hur det funkar.
Fairmont Royal Palm i Marrakech. Nedan: Mogador i Essaouira, med två banor av Gary Player.
Förr i tiden var det ofta obligatoriskt att använda caddie, numera är det oftast bara en service som erbjuds på flertalet klubbar. Räkna inte med att de pratar engelska, men oftast franska. Under en runda lyckades vi snappa upp ett franskt ord som allt som oftast dök upp efter våra utslag: ”catastrophe” – vi har ingen aning om vad det betyder men det har en positiv klang. En annan gång hade vi en entreprenörstyp som innan rundan föreslog att vi skulle betala honom en premie på tio pengar för varje birdie han assisterade oss fram till. Efter att han sett oss slå ut på första tee höjde han sin taxa till 50 pengar.
Marrakech är numera stället som erbjuder flest golfbanor, där har vi fått till det rejält numera. Även i Essaouira har vi gjort ett bra jobb. För dig som vill kombinera golf & bad är Agadir ett alternativ, med flera bra banor. Sedan reste vi runt i landet en del innan vi fått grepp om fotografering och annat:
L´Ocean i Agadir. Nedan: hotellet på Mazagan.
Mazagan Beach & Golf Resort ligger en timmes körning söder om Casablanca, strax innan orten El Jadida. Första intrycket när man anländer är att det måste finnas mer parkeringsplatser utanför kasinot än i resten av Marocko. Här har Sol Kerzner mer eller mindre kopierat sitt koncept från Sun City i Sydafrika. Atmosfären på anläggningen är trevlig och rummen är rymliga och välutrustade, men storleken på bygget gör att promenaderna kan bli långa – se till att få ett rum nära baren.
Precis som i Sun City är Gary Player anlitad som banarkitekt. Första fem hålen går bort från stranden och omgärdas av villabebyggelse. Flera av de andra hålen ligger mycket nära vattnet och det kan låta rejält när vågorna rullar in.
Greenerna vaktas bara sparsamt av bunkrar, säkert för att du kommer att ha fyllt sjå att tackla den vind som ofta blåser. Utanför fairway växer det på flera håll några grönaktiga platta buskar som är rena mardrömmen att hamna i. Om du överhuvudtaget hittar din boll är det – som någon i sällskapet uttryckte det – som att slå bollen från ett läge mitt i en hög med bildäck. Du kommer snabbt att inse att du sannolikt kommer längre med en dropp än att försöka slå bollen.
Tio minuters körning från Mazagan ligger Royal Golf El Jadida. Banan har en riktigt vass layout (med många doglegs) och kräver verkligen att du tänker till innan du slafsar iväg bollen från tee. Tyvärr var många greener och tees i riktigt dåligt skick under vårt besök, men vi hoppas att det med nya ägare blivit bättre, för den här banan har förutsättningar att vara riktigt kul att lira. Greenerna är små, vilket är uppfriskande i dessa tider när allt har blivit så likformigt.
Strax utanför huvudstaden Rabat ligger Royal Golf Dar Es Salam, som länge var högst rankad i landet. Här finns numera 45 hål hål uppdelade på två 18-hålare och en 9-hålare. Röd bana, Parcours Rouge på franska, är sedan 1971 spelplats för Hassan II Trophy, landets i särklass största golftävling.
Banan är ett strategiskt bygge med riktigt fina bunkersystem, inte minst runt greenerna. De flesta hålen ligger avskilda från varandra och hur du scorar kommer i stor utsträckning att avgöras av hur du presterar från tee.
Med 6 427/5 482 från gul/röd (par 73) är det en lång historia men som så ofta i Marocko upplevde vi att man flyttat fram kulorna för att hålla oss på bra humör fram till klubbhuset. I mån av plats är det heldagsgreenfee. Caddie är obligatorisk.